All-in-loon voor fysiotherapeuten
Wat is het, wat zijn de risico’s?
Sommige praktijken hanteren nog het variabele all-in-loon voor de maandelijkse beloning van medewerkers. Weet u welke risico’s u daarmee loopt en hoe u deze het best aanpakt? Wij helpen u graag met informatie en concrete dienstverlening.
All-in-loon voorheen de norm
Het variabele all-in-loon was als beloningsvorm voorheen min of meer de norm in de eerstelijns fysiotherapie. Een in andere branches ongebruikelijk systeem, met als grondslag een afgesproken deel van de door de medewerker gerealiseerde omzet. Ook vakantiegeld, vakantiedagen en de werkgeverslasten zijn onderdeel van de berekening van het loon. Daarom wordt het ook wel ‘bruto-bruto-beloning’ genoemd. Dit systeem veroorzaakte nogal eens onduidelijkheid en onaangename verrassingen, met onenigheid in de relatie werkgever-werknemer tot gevolg.
Bekijk opbouw directe variabele beloning
Beloningsysteem fysiotherapeuten gemoderniseerd
Veel praktijken hebben hun beloningsysteem inmiddels gemoderniseerd. Waar onduidelijkheid was, hebben werkgever en werknemer dat in de meeste gevallen opgelost en er bestaat nu meer transparantie. Steeds meer wordt gebruik gemaakt van een vastere vorm van beloning, een beweging die we ook zien in de voorgenomen Cao eerstelijn fysiotherapie 2023-2024. Toch zijn er praktijken die het ‘exotische’ all-in-loon systeem nog hanteren zonder zicht te hebben op de risico’s.
Video all-in-loon
Het all-in-loon leverde de afgelopen jaren veel problemen op in praktijken. In het minicollege ‘Het all-in-loon in vijf minuten’ (2019) hoort en ziet u alles over de achtergrond van het systeem en de problematiek die destijds sterk speelde.
Werkgeverschap vereist een goed beeld van het risico bij verloning in de praktijk.
Doe de risicoscan
Risicoscan verloning fysiotherapie
U kunt (grote) financiële risico’s lopen als u nog een variabel all-in-loon aan uw werknemers betaalt. Wilt u exact weten hoeveel risico u loopt? Doe dan de Risicoscan verloning fysiotherapie.
Meer over het all-in-loon
Dit artikel schetst het ontstaan van all-in-loon en beschrijft de eerste tekenen van het einde ervan.
We zien dat de meeste paramedische praktijken al zijn afgestapt van het historische en exotische systeem waarin werkgeverslasten in de loonberekening zitten.
Hulp in uw praktijk
Om grip te krijgen op de vaak complexe salariëring van de fysiotherapeuten in uw praktijk, helpen wij u graag met onze jarenlange ervaring. Bijvoorbeeld met het bestendig inrichten en het voeren van uw salarisadministratie. Daarnaast biedt VvAA onder meer werkgeversadvies, bedrijfskundig advies en (juridisch) advies in geval van geschillen.
Salarisadministratie
Bestendig inrichten en voeren van uw salarisadministratie
Bedrijfskundig advies
Uw praktijk toekomstbestendig met advies van een bedrijfskundig adviseur
Personeelsadministratie
Hulp met werkgeverszaken zoals contracten en personeelsadministratie
Juridisch advies
Deskundig juridisch advies afgestemd op wat er speelt in uw fysiopraktijk
Geregeld leg ik voor het hele team uit dat samen kiezen voor een transparanter systeem best te overzien is. De werknemer ziet daarbij graag voorgerekend dat zijn netto-inkomen exact gelijk blijft, terwijl zijn zekerheid toeneemt.
Vragen?
Wij helpen graag. Op werkdagen tussen 8.00 en 17.30 uur zijn wij telefonisch bereikbaar. Bent u een nieuwe klant? Bel dan met VvAA Salaris- en personeelsadvies. Doen wij al uw salarisadministratie? Neem dan contact op met VvAA Salarisadministratie.