Ga direct naar: InhoudGa direct naar: Menu
Nieuwsbericht

Confronterende campagne­video: frustratie raast door de zorg­keten

1 juli 2025
Leestijd 2 min

In een tijd waarin werkplezier en collegialiteit onder druk staan, lanceert VvAA vandaag de tweede korte film van de campagne #vaniknaarwij. De video legt op indringende wijze een herkenbaar patroon bloot: hoe frustratie zich als een domino-effect door de zorg beweegt, van de ene collega naar de ander, door de hele keten heen.

Met zijn kenmerkende stem beschrijft Philip Freriks in de opening een ogenschijnlijk vreemd fenomeen: frustratie die zelden wordt uitgesproken, maar stilzwijgend wordt doorgegeven. De boodschap is helder: gedrag werkt door, tenzij je bewust kiest voor een andere toon. De film eindigt met een simpele maar krachtige vraag: Wat voor collega ben jij? VvAA nodigt zorgprofessionals uit om hierover het gesprek aan te gaan, binnen hun team en daarbuiten.

Van collega tot collega: wat geef jij door?

Dat deze thematiek urgent is, blijkt uit onderzoek: 1 op de 4 zorgprofessionals wordt geconfronteerd met verbale agressie van collega’s. Van hen overweegt 20% om te stoppen met werken in de zorg. Het illustreert hoe werkcultuur en gedrag directe gevolgen hebben voor het werkplezier en het behoud van zorgprofessionals.

Volgens Danka Stuijver, huisarts en bestuurslid Vereniging VvAA, is dat precies waarom deze video zo belangrijk is om te laten zien. “We zeggen vaak dat we samenwerken in de zorg, maar in de praktijk zitten we nog te veel in onze eigen kokers,” stelt ze. “Deze video houdt ons een spiegel voor. Het is confronterend, omdat het herkenbaar is. En omdat we allemaal meedoen.”

Iedereen verdient respect, ongeacht je rol

De film laat zien dat het niet gaat om ‘schuldigen’ aanwijzen, maar om bewustwording. Wie zich bewust is van het effect van zijn gedrag, kan kiezen voor verandering. “Hoe jij je opstelt als collega, maakt het verschil,” zegt Danka. “Iedereen verdient het om met respect behandeld te worden, ongeacht je rol in de zorg.”

De boodschap is dan ook niet gericht op één beroepsgroep, maar op de hele zorgketen: van specialisten tot paramedici, van eerste lijn tot ziekenhuis. Juist daar waar professionals afhankelijk zijn van elkaars inzet, kennis en toewijding, is onderling respect essentieel.

Van ik naar wij: tijd voor cultuurverandering

De campagnevideo maakt deel uit van een bredere beweging die VvAA in begin dit jaar lanceerde onder de naam Zin in Zorg #vaniknaarwij. Daarmee wil de organisatie bijdragen aan een cultuurverandering in de zorg. Via herkenbare situaties, verbeeld in korte films, persoonlijke verhalen en gespreksstarters. “Van afreageren naar aanspreken, van wantrouwen naar vertrouwen, van ik naar wij,” vat Danka samen. “Alleen zo bouwen we samen aan toekomstbestendige zorg waarin werkplezier centraal staat.”

Meer lezen?

Twee medewerkers van VvAA bespreken het VvAA jaarverslag.
2 juli 2025
Leestijd 2 min

Ledenraad neemt besluitvormende rol ALV over

De Ledenraad neemt de reguliere besluitvorming over van de ALV over, zo hebben meer leden invloed op beleid.

2 juli 2025
Leestijd 2 min

(On)gezond werken: hoe lang houden we dit nog vol?

Nathan Hutting, bestuurslid Vereniging VvAA, pleit voor het terugpakken van een gezonde werkbalans in de zorg.

Een zorgverlener met een mondkapje en een blauwe jas doet haar handschoenen aan
2 juli 2025
Leestijd 3 min

Gelijkwaardige communicatie begint bij bewustwording

Hoe u communiceert, beïnvloedt direct de sfeer en samenwerking in de zorg.

1 juli 2025
Leestijd 5 min

Vliegen op de trauma­helikopter in Londen

Van de SEH in Leeuwarden tot traumahelikopter in Londen: wat drijft VvAA-lid Ewoud ter Avest?

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerToegankelijkheidsverklaringCookiegebruikCookie instellingen